Olie zorgt voor natuurlijke uitstraling van hout

Hout beschermen met olie

Naast beits kun je hout beschermen door het te ‘kwasten’ met olie. In principe kun je olie gebruiken voor de meeste houtsoorten. Je moet er echter wel rekening mee houden dat olie minder diep in de poriën van hardhout trekt dan in die van zachtere houtsoorten, zoals vuren en grenen. Hout in de tuin, zoals die voor schuttingen en tuinhuisjes wordt gebruikt, is vaak van het zachtere soort. Om deze te behandelen en te beschermen is olie een goed alternatief voor beits. Doordat de olie minder diep in hardhout dringt, wordt het hardhout ook minder goed beschermd door olie en krijgen vocht en vuil meer kans. Maar er is een olie die wel voldoende bescherming biedt. Dat is teakolie, dat al tientallen jaren op de markt is. Teakolie is van oudsher in vele huishoudens te vinden. Net als beits kan de beschermende olie in verschillende kleuren door Verfjob worden geleverd. Licht hout kun je bijvoorbeeld op een natuurlijke manier met olie donkerder laten opkleuren, zonder dat het hout zijn natuurlijke uitstraling verliest.


Verschil olie en beits

Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn. Voor houtbehandeling buiten kun je in sommige gevallen beter kiezen voor beits in plaats van olie, omdat de weersinvloeden natuurlijk veel groter zijn.  Het is niet zo – of je beits of olie nu binnen of buiten gebruikt – dat een behandeling gedaan met olie of beits voor altijd bescherming biedt. Na verloop van tijd zal de beschermende werking (net zoals bij gewone verf) afnemen en moet de behandeling met olie of beits opnieuw plaatsvinden.

In verband met de zomervakantie is het mogelijk dat sommige producten met enige vertraging geleverd worden. Op de betreffende productpagina kunt u zien of het door u gewenste product geleverd wordt met een beperkte vertraging.